Rauw

Nu ik het boek volledig uit heb, begrijp ik de keuze van de titel ook beter. De rauwheid druipt er echt letterlijk vanaf. Niet alleen voor de hoofdpersonages die dierenactivist zijn en zich expliciet verzetten tegen een megavarkensstal in Brabant waar lugubere praktijken plaatsvinden.
 
Daarnaast laat de auteur op een uitstekende wijze geen twijfel bestaan over onze Nederlandse en waardeloze rechtssysteem waarbij daders van dierenmishandeling vaak beter worden beschermd door het systeem dan degenen die voor dieren opkomen. Uit persoonlijke verhalen van activisten weet ik dat dit nog steeds de harde werkelijkheid is. Daarom vind ik het verhaal heel erg actueel.
 
In het begin had ik moeite om in het verhaal te komen. Dit komt omdat het eerste gedeelte meer weg heeft van een vreemde love story dan een thriller. In die zin kwam de start van het verhaal als een verrassing. In het laatste gedeelte komt de auteur helemaal tot zijn recht als de activisten serieuze stappen gaan ondernemen tegen de megavarkensstal. De lezer ontdekt stapsgewijs wat het betekent voor je (privé)leven om activist te zijn. De auteur heeft zich goed verdiept in het onderwerp.
 
Het ik-personage heeft een persoonlijke crisis doorgemaakt, zowel op fysiek als psychisch vlak. Toch wil ze iets zinnigs doen met haar leven en ontmoet hierdoor Pam, Evert en Paul. Ze laten een protest horen bij een megastal. Maar ze wil meer bereiken dan dit en ze gaat daarom op onderzoek uit. Ze ontdekt al snel verdachte activiteiten bij Van Schouten en De Witte. Is dit bewijs voldoende om de megastal een halt toe te roepen?
 
Voor mij weer een bevestiging om vegetarisch te blijven.
 
9789089548665Titel: Rauw
Auteur: Janine Keijser
Uitgeverij: Elikser
Paperback, 332 pagina’s
Doelgroep: Volwassenen
Prijs: € 19,50
ISBN: 9789089548665
 
Recensie: Inge Arons
www.recensies.me