Storm

Er zijn maar weinig auteurs die zo mooi karakteriserend kunnen schrijven. Hier, in dit verhaal, geldt dat niet alleen voor de karakters van de personages maar de lezer mag ook mee proeven van de sfeer op het eiland waar iedereen, iedereen lijkt te kennen. Ook de levensstijl van de eilandbewoners komt goed uit de pen, waarbij het verhaal zich afspeelt net voor Tweede Wereld oorlog.

 

Het is duidelijk niet zo maar een avonturenverhaal voor kinderen, maar het laat ook zien hoe gezinnen vroeger de eindjes aan elkaar knoopten om te overleven. Op een vloeiende en sprekende manier laat de auteur aan de kinderen zien dat het vroeger een hard levensbestaan was. Ook wordt duidelijk hoe mensen in nood op zee werden gered, als ze niet te laat waren voor de slachtoffers. In die zin vind ik het zelfs een educatief verhaal.

 

Flip moet plotseling bij zijn oom Andries gaan wonen als zijn vader komt te overlijden. Zijn moeder heeft hem al jaren eerder in de steek gelaten. Voor Flip is de verhuizing een grote overgang: van de stad naar een eiland waar het veel rustiger is.

 

Langzaam maar zeker begint Flip te wennen op het eiland. Met gevaar voor zijn eigen leven weet Flip een paard dat in paniek is uit zee te redden. Hierdoor ontstaat een bijzondere vriendschap tussen deze twee. Dit tot groot ongenoegen van jaloerse kinderen die Flip deze vriendschap niet gunnen. Voor oom Andries en Flip heeft dit ernstige gevolgen en het ziet er naar uit dat ze het paard Storm niet kunnen houden. Of toch wel?

 

Titel: Storm9789026621574
Auteur: Nick Garlick
Uitgeverij: Callenbach
Paperback, 240 pagina’s
Doelgroep: 10 – 12 jaar
Prijs: € 14,99
ISBN: 9789026621574

 
Recensie: Inge Arons
www.recensies.me